Hvad er Kranio-Sakral Terapi egentlig?

Kranio-Sakral Terapi (KST) er en blid massage. Der anvendes et meget let tryk, ca. 5 gram på specielle steder på hovedet, nakken, ryggen og korsbenet. Personen oplever dermed en dyb form for afspænding.

For hjernens funktion er det nødvendigt, at Kranio-Sakral systemet fungerer optimalt. Kranio-Sakral systemet består af knoglerne i kraniet, ansigtet og korsbenet (sacrum), membranerne, som holder hjernen på plads i forhold til disse knogler og væsken (cerebrospinalvæsken), som cirkulerer omkring hjernen. Væsken er nødvendig for at hjernecellerne kan få næring og udskille affald. Denne væske virker også som en hydraulisk støddæmper for at beskytte hjernen, ved et slag på kraniet.

Problemer i Kranio-Sakral systemet kan komme fra fødslen, ved en ulykke eller ved et slag på hovedet, på korsbenet eller halebenet. Endvidere ved stress og gradvist fra en dårlig kropsholdning.

KST kan afhjælpe spænding i f.h.t:

·         muskler og skelet

·         stress

·         hovedpine (spænding, migræne)

·         søvnløshed

·         koncentrationsbesvær

·         piskesmæld

·         kolde hænder og fødder

·         menstruationssmerter

·         depression

·         bidefunktion og tændernes stilling

·         hormonbalancen

“En behandling varer ca. 1½ time.”

Piskesmæld

Det usynlige handicap opstår, når du sidder i en bil der påkøres bagfra, forfra eller fra siden, eller kroppen stoppes uhensigtsmæssigt, eller ved slag mod hovedet. Skaderne skyldes de hurtige og modsatrettede bevægelser, hoved og krop foretager sig. Piskesmælds skaden sker oftest i nakken. Alle halsmusklerne bliver forstrakte, og der opstår mange fibersprængninger i området hals, nakke, øverste del af ryg, skulder m.v. Samtidig sker der et kraftigt ryk mellem nakke og hoved (omkring den øverste nakkehvirvel). Herved kan der opstå problemer med blodtilførslen til hoved og i den 10. Hjernenerve (NervusVagus), der er vores stressnerve, som også har forbindelse til de fleste af vores indre organer.

Symptomer

Hovedpine (migræne), nakke-/skulder problemer, øjen-/øre problemer, ondt i ryg og lænd, hukommelses-/koncentrations problemer, kæbespændinger, svimmelhed, angst, depression m.v.

Det store piskesmæld

Her mærkes problemerne meget hurtigt. Der sker ikke noget knoglebrud, og skaden kan ikke ses ved røntgen eller scanning, og der kan godt gå nogle måneder før de store problemer viser sig. Skaden kan ske selv om hastigheden er lav. “Der skete jo ikke noget særligt”. Modsat det langsomme piskesmæld, hvor det oftest kun er en del af de nævnte symptomer man mærker, så vil de næsten alle vise sig ved det store piskesmæld.

Det langsomme piskesmæld

Piskesmæld opstår på flere måder: I løbet af livet modtager vi alle nogle fysiske slag mod kroppen. Heldigvis er vi så stærke, at der oftest ikke sker noget alvorligt. Men i min klinik har jeg igennem de seneste år altid spurgt efter uheld hos de klienter, der lider af nogle af ovennævnte symptomer.

Ofte kommer svaret; “Ja, men det er mange år siden”. Tit har vi helt glemt det.

Disse mennesker er ofte blevet grundigt undersøgt, men har fået af vide; “Vi kan ikke finde noget, så det må du lære at leve med”.

Vi lever fint med disse ubalancer, så længe kroppen er stærk, men med årene bliver vi lidt slidte, og så dukker problemerne op, og de kan hverken måles eller ses – men mærkes.

Situationer, hvor Piskesmæld kan opstå:

·         Trafikulykke

·         Fald på cykel, knallert, hest m.v.

·         Fald i forbindelse med glatføre

·         Vold

·         Fald fra høloft, trappe, stige

·         Udspring på lavt vand

·         Fald fra puslebord o.l.

·         Voldsomt slag på haleben

·         Uheld på boldbane eller anden idræt

·         Ved vanskelige fødsler