Hvad er Tensegrity?

Tensegrity/Tension: spændkraft, spænding, elasticitet – Integrity: helhed.

En af modellerne for tensegrity (arkitekt B Fuller) består af faste- og elastiske elementer. De faste elementer rører ikke ved hinanden, men sammenholdes i en balance af de elastiske elementer.

Dette system vil beholde sin balance – selv om der kommer et pres udefra – ved at sprede kraften/fordele kraften ud til hele systemet.

F.eks. hvis der kommer et pres udefra – er systemet i stand til at ændre sig så stabiliteten opretholdes. Den levende organisme ses som et tensegrity system, bestående af knogler og bindevæv.

Hvor stammer tensegrity fra?

Arkitekt B. Fuller: faderen til tensegrity, beskriver tensegrity således:
Forestil dig et fiskenet med sild i. Alle sild er par, der uafbrudt svømmer væk fra hinanden mod nettet og tilbage igen, derved holdes nettet hele tiden udspændt af fiskene, medens nettet holder fiskene inde.
Net = elastisk – Fisk = faste elementer.

Kroppen som helhed og rygsøjlen i særdeleshed kan bruges til at beskrive et tensegrity system. (Robbin 1977) Knoglerne virker som de usammenhængende komprimerede elementer og musklerne, senerne og ligamenterne (facier) som et sammenhængende spændings system. Ved forståelsen af det fasciale system, kan tensegrity teorien forklare kroppens evne til at modtage salg og stød uden at blive skadet.

Stivhed og forkortelse i en enkelt del af vævet påvirker struktur og bevægelighed i andre dele. Tensegrity arbejdet består i at bearbejde kroppen, så elasticitet igen opstår og slag og chok forløses.